Stadions en architectuur

Discussies over stadions die nergens anders thuishoren kunnen hier gevoerd worden.

Stadions en architectuur

Berichtdoor Woutvs » wo 08 jan 2014, 18:58

Moderne stadions weldra 'verouderd'

Gent opende dit seizoen de Ghelamco Arena en de komende jaren mogen we misschien ook nieuwe voetbaltempels verwachten in Brussel, Brugge en Waregem. Maar 'nieuw' is niet altijd 'goed', waarschuwen specialisten.


De Allianz Arena in München. © IMAGEGLOBE
De meeste nieuwe stadions zijn haast identiek. Langs de buitenkant gelijken ze op vliegende schotels zonder veel originaliteit in de architectuur. Aan de binnenkant wordt de ene ring op de andere gestapeld zonder dat de monotonie van de lijnen doorbroken wordt. Het enige verschil tussen deze 'meesterwerken' is de kleur van de zitjes. Zo luidt althans de kritiek onder bepaalde specialisten.

Sport/Voetbalmagazine laat onder andere Professor Pierre Leclercq, organisator van het colloquium 'Stadions van de toekomst' aan de Universiteit van Luik, aan het woord: “We zijn met meerderen die vinden dat het met dit type van stadion totaal de verkeerde kant op gaat.”

Pompoen

Dat is ook de mening van Miranda Kiuri, doctor in de architectuur en onderzoekster aan de faculteit Wetenschappen van de Luikse universiteit. Ze publiceert artikels over dat onderwerp in internationale architectuurbladen en werkt met haar studenten rond stadionprojecten. Zij vindt: “Stadions in de vorm van een tomaat of een pompoen, wat een achteruitgang is dat! Het zijn arena's die teruggeplooid zijn op zichzelf, echte bunkers die zich lijken af te keren van hun omgeving, helemaal niet de gemeenschapsplaatsen die de sport vooruit moeten stuwen.”

Allianz Arena

Loïc Hamoir, een architectuurstudent, heeft een vergelijkende studie gemaakt tussen het nieuwe en het oude stadion van Bayern en die valt niet zo positief uit voor de Allianz Arena. “De invulling van de ruimte is banaal, het enige dat indruk maakt is de monumentaliteit. Het Olympisch Stadion daarentegen speelde met het licht, de natuur…”

Het is duidelijk dat dit debat niet gaat over het comfort, dat sowieso in elk project aanwezig moet zijn, maar weldegelijk over de vorm. Doctor Kiuri denkt dat jonge architecten heel binnenkort met nieuwe, interessante voorstellen gaan afkomen en dat de huidige 'moderne' stadions weldra verouderd zullen zijn. (RK)

bron: Sport/Voetbalmagazine 31 januari 2013
Woutvs
 
Berichten: 291
Geregistreerd: ma 24 sep 2012, 18:19

Re: Stadions en architectuur

Berichtdoor Westelfan » wo 08 jan 2014, 19:06

Harde taal.
Avatar gebruiker
Westelfan
 
Berichten: 310
Geregistreerd: za 14 jul 2012, 13:28

Re: Stadions en architectuur

Berichtdoor Greenboy » zo 12 jan 2014, 13:38

Een stadion zou altijd staanplaatsen moeten hebben.
Het mooiste vind ik nog altijd dat je een hoofdtribune hebt met onderaan staanplaatsen en daarboven de zitplaatsen.
Achter het doel horen zelfs helemaal geen zitplaatsen te zijn. De meeste supporters willen al staande supporteren en niet al zittend! Kijk naar Dortmund, fantastisch toch daar achter het doel!!
Greenboy
 
Berichten: 679
Geregistreerd: zo 18 mei 2008, 09:22

Re: Stadions en architectuur

Berichtdoor Piussi » zo 12 jan 2014, 18:14

Greenboy schreef:Een stadion zou altijd staanplaatsen moeten hebben.
Het mooiste vind ik nog altijd dat je een hoofdtribune hebt met onderaan staanplaatsen en daarboven de zitplaatsen.
Achter het doel horen zelfs helemaal geen zitplaatsen te zijn. De meeste supporters willen al staande supporteren en niet al zittend! Kijk naar Dortmund, fantastisch toch daar achter het doel!!


Mag niet van Uefa/Fifa waardoor de meeste clubs gewoon opteren voor volledig zitstadion in plaats van stadion met ombouwbare staanplaatsen
Afbeelding
Avatar gebruiker
Piussi
 
Berichten: 1148
Geregistreerd: zo 30 maart 2008, 11:22
Woonplaats: Geel

Re: Stadions en architectuur

Berichtdoor Chimaera » di 17 okt 2017, 11:44

http://theinvertedbowl.com/

Déjà-vu. Ik meen een gelijkaardig concept een tijdje geleden al in stadionvorm gezien te hebben. Dit is eerder voor een indoor arena, al heeft Rossetti ook in zijn ontwerp voor het Los Angeles FC-stadion een aantal van dergelijke tribunes ingepland.

Ik heb mijn twijfels. Wat je eigenlijk creëert is een muur van vip-tribunes. Nieuw is dat niet (vooral populair in zowel Noord- als Zuid-Amerika en schouwburgen en opera's worden al honderden jaren zo gebouwd), met het verschil dat ze hier over elkaar hangen. Men beschijft het als volgt: maak van de slechtste plaatsen in de arena de beste plaatsen. Een vorm van gentrificatie dus, weg met het volk/de volkssport. Betere plaatsen maar minder capaciteit, duurder en elitairder dus.
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3757
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Stadions en architectuur

Berichtdoor Chimaera » di 17 okt 2017, 12:10

Wat het eerste bericht in dit topic betreft: FC Barcelona is daar al tegen in gegaan. Het eerdere ontwerp van starchitect Norman Foster werd ingeruild voor een soberder maar meer open ontwerp van het Japanse Nikken Sikkei, dat doet denken aan het eveneens Japanse ontwerp voor het nieuwe Olympische stadion in Tokyo (waar op haar beurt wijlen starchitecte Zaha Hadid het onderspit moest delven wegens te duur en te ingrijpend).

Dergelijke ontwerpen openen weliswaar de concourses naar de omgeving toe maar binnenin blijven het natuurlijk wel gesloten, monotone kuipen.
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3757
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Stadions en architectuur

Berichtdoor Fré » ma 08 feb 2021, 11:57

Is er eigenlijk een specifieke reden waarom "Amerikaanse" stadions regelmatig langs één doelkant de tribune open laten?
Fré
 
Berichten: 1
Geregistreerd: ma 21 okt 2019, 09:35

Re: Stadions en architectuur

Berichtdoor Chimaera » ma 08 feb 2021, 13:19

Fré schreef:Is er eigenlijk een specifieke reden waarom "Amerikaanse" stadions regelmatig langs één doelkant de tribune open laten?
American Football wordt traditioneel en idealiter bekeken vanaf de zijkanten van het veld. Veel stadions hebben alle of de meeste van de plaatsen dan ook in die tribunes, zeker bij College Football. Vaak wordt eerder één korte zijde volledig doorgetrokken voor men aan de andere zijde begint. Aan de open zijde zet men dan een jumbotron-scherm, sporthal, clubhuis... en eventueel een kleinere, losse tribune. Daarnaast heb je ook de zogenaamde "bowls", de ronde kuipen. Er zijn ook stadions die oorspronkelijk ontworpen zijn als "horse shoes" (hoefijzervorm). Bij de moderne stadions kiest men hoe langer hoe meer meteen voor tribunes langs de vier zijden, al is de huidige trend daar om net als bij de baseballstadions veel variatie in de tribunes te voorzien in tegenstelling tot de "generic bowls" die halverwege vorige eeuw werden gebouwd.
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3757
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge


Keer terug naar Algemene Stadiondiscussies

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron