Het oorspronkelijke bericht vindt u onderaan in quote.
1. Fiche
Naam: De Freethiel
Adres/locatie: Klapperstraat 151 bis, 9120 Beveren-Waas
Totale capaciteit: 8.190
Bouwjaar: 1938
Laatste renovatie: 2009
Club: Beveren-Waasland

2. Verdeling van de capaciteit:
Totale capaciteit: 8190
Overdekte zitplaatsen: 3515
Overdekte staanplaatsen: 3000
Business seats: 1166
Binnenseats (Themacafé): 211
Skyboxen: 12
Ere-tribune seats: 240
3. Verhaal van het stadion:
De Freethiel is in de loop van de geschiedenis geëvolueerd van een bouwvallige wielerbaan tot een voetbaltempel waar SK Beveren eind jaren zeventig, begin tachtig zijn grootste successen behaalde. Nu nog is de Freethiel één van de gezelligste en meest voetbal uitstralende stadions uit het Vlaamse land.

De Freethiel vindt zijn ontstaan in de naam van Frederik Thielemans, de eigenaar uitbater van de open wielerbaan die in 1920 op een akker van slechte kwaliteit werd aangelegd. De betonnen piste had een omtrek van 333 meter en kwam tot stand met de hulp van vrijwilligers en werklozen. Er kwam ook een houten tribune met daaronder twaalf kleedkamers. Het wielrennen beleefde toen gouden tijden en de plaatselijke renners Theo De Sorte, Mon van Craenenbroeck en Bokske Maes vertolkten een hoofdrol in het pisteleven. In de jaren dertig raakte de pistebedrijvigheid in het slop en in 1938 besloot Frederik Thielemans zijn activiteiten stop te zetten. Het vrijgekomen terrein stelde hij na afbraak van de wielerbaan ter beschikking van het jonge SK Beveren dat zich drie jaar eerder bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond had aangesloten onder stamnummer 2300. Op 31juli 1938 werd het "voetbalstadion" officieël ingehuldigd met een wedstrijd tegen eersteklasser Ronse.
Vooraleer de club zijn intrek nam aan de oude velodroom had het zijn eerste voetbalstappen al gezet op een eigen veld in de gemeente niet zo ver van de "Kasteelberg", waar de jonge ploeg haar eerste successen boekte. Kort voor de verhuis naar de Freethiel dwong SK Beveren in 1937 de promotie naar tweede provinciale af.
Maar de intrek aan de velodroom verliep niet zonder problemen. Door de zandvlakte waarop het gras weigerde te groeien, lag het veld er enorm slecht bij. Tijdens de wintermaanden was het een modderpoel en in de zomer gewapend beton. Meer dan eens werd de staat van het veld ingeroepen als excuus voor een nederlaag. Jaren bleef Beveren opgescheept met de kwalijke reputatie van zijn zandterrein.
Toen er in 1939 een nieuw grastapijt werd gezaaid, was dit na één vriendschappelijke wedstrijd alweer in zijn oorspronkelijke staat omgeploegd. Ook de talrijke herbezaaiingen die er nadien volgden, bleven zonder bevredigend resultaat. Pas na de Tweede Wereldoorlog kon SK Beveren over een behoorlijke grasmat beschikken toen karrenvrachten poldergrond afkomstig van het eerste veld aan de Kasteeldreef werden aangevoerd, en bedekt werden met losse graszoden.
De houten tribune van de wielerbaan was bij de ingebruikname door Beveren overeind gebleven en zou er nog verscheidene jaren blijven staan. Onder die tribune bevonden zich de kleedkamers van de wielrenners die op dat moment door de voetballers gebruikt werden. Op het stuk verhoogde wielerbaan werden de eerste "gradins" aangebracht, nu beter bekend als "Den Berg" waar de onoverdekte staanplaatsen langs de Klapperstraat liggen. Ook de plaats waar nu de grote tribune staat, is een overblijfsel van de wielerbaan en werd vroeger "de trappen" genoemd. De onoverdekte staanplaatsen langs de zijlijn zijn daar nu nog een tastbare herinnering aan.
De ploeg van de Freethiel dwong in die periode onder de leiding van ex Antwerp-international Bob Paverick de promotie naar eerste provinciale af en noteerde zijn eerste recordopkomst aan het einde van het seizoen 1948-1949 toen 4000 toeschouwers op "De Trappen" en "Den Berg" de returnwedstrijd tegen rivaal Geraardsbergen bijwoonden. De Freethieljongens wonnen met 4-1 en promoveerden naar de hogere afdeling.
Die promotie vereiste wel de nodige aanpassingswerken aan het stadion. Zo werd de houten tribune afgebroken en werden er op de hoek van het terrein nieuwe kleedkamers gezet. Een betonconstructie die op 21 augustus 1949 werd ingewijd met een wedstrijd tegen Eendracht Aalst (5-2) en die overeind bleef tot aan de intrede in de eerste klasse in 1967.
Tijdens de zomer van dat jaar werd het eerste gedeelte van de nieuwe tribune gebouwd met 2850 zitplaatsen, moderne kleedkamers, een vergaderzaal en een perstribune en verrees tevens de open staantribune aan de Klapperstraat. De totale capaciteit bedroeg toen 16.350 plaatsen, ongeveer evenveel als het aantal inwoners van de kleine poldergemeente. De club investeerde zes miljoen frank in het project dat hoogst noodzakelijk was geworden. Voor de toppers in de tweede klasse had het bestuur al noodtribunes laten aanrukken waardoor er voor 14.000 man plaats was.
De vernieuwde Freethiel bracht de ploeg ook geluk want de eerste thuiswedstrijd in de hoogste klasse werd gewonnen met 2-0 tegen Daring Brussel. Ook Europees voetbal diende zich dat jaar aan, maar voor zijn thuiswedstrijden in de Beker voor jaarbeurssteden moest SK Beveren wegens de niet conforme afmetingen van het veld aan de Freethiel uitwijken naar Antwerpen waar het in de eerste ronde op de Bosuil Admira Wacker Wien ontving en voor de tweede en derde ronde in het Olympisch stadion gastheer was voor respectievelijk Valencia en Arsenal. Beveren voetbalde tot in 1972 op de Freethiel tegen de voetbalelite en na een jaar vagevuur in de tweede klasse klom het opnieuw naar de hoogste afdeling. De capaciteit werd opgevoerd tot 18.000 plaatsen.
In 1974 werd er aan de Klapperstraat ook bij kunstlicht gevoetbald. De lichtinstallatie werd overigens geplaatst door de spelers Freddy Buyl en Roger Rogiers, die buiten hun voetballeven als elektricien actief waren. Ze werd ingespeeld met een wedstrijd tegen Sparta Rotterdam (3-1). In 1979, het jaar dat Beveren kampioen werd, onderging de arena opnieuw enkele aanpassingen en werd de capaciteit opgevoerd tot 22.000 plaatsen. De zittribune werd doorgetrokken tot aan de doellijn waarachter een moderne overdekte staantribune werd gebouwd die befaamd is voor haar akoestiek.

De Beverse spionkop, in de gloriejaren erg groot in getal, schreeuwde er zijn ploeg van het ene succes in het andere. SK Beveren zelf werd toen het kleine Anderlecht genoemd maar ook de sfeer op de Freethiel moest niet onderdoen voor de ambiance in het Astridpark. Beveren had toen net een succesvolle campagne in de Europabeker voor bekerhouders achter de rug, waarin onder meer Inter Milaan en FC Barcelona zelf ondervonden wat een "avondje Beveren" betekende. Beide Europese grootmachten beleefden bange momenten in de kolkende voetbaltempel aan de Klapperstraat. In de kwartfinale was Inter gewoon niet opgewassen tegen de Beverse aanvalsdriften die beloond werden met een goal van Bob Stevens. In de halve finales was Barcelona echter een maatje te groot. Beveren verloor zowel in Nou Camp als op de Freethiel met het kleinste verschil maar verliet eervol het Europese strijdtoneel. Voor de thuiswedstrijd tegen de Catalaanse falanx werd een recordopkomst van 19.780 toeschouwers geboekt van wie er duizend gratis naar binnen mochten. Een deel van het publiek moest op noodtribunes plaatsnemen. Na die Europese campagne kreeg het stadion al in ruime mate zijn huidige vorm.
Het stadion werd in 1991 nog verfraaid met de bouw van een nieuwe zittribune op de plaats van de staantribune die pas in 1986 met zes elementen was verlengd. Het complex bevat 211 business seats. Het recordgemiddelde van 9.671 toeschouwers tijdens het seizoen 1983-1984 behoort al lang tot de archieven net als het competitierecord van 27 april 1982 toen 16.987 toeschouwers zagen hoe het "kleine" Anderlecht het "grote" met 3-0 inpakte.
In 2004 werden, naar aanleiding van een nieuwe Europese campagne, nog meer staanplaatsen omgevormd tot zitplaatsen. Op de grote tribune werden op de overgebleven houten banken vaste stoeltjes gemonteerd, de onoverdekte staantribune langs de Klapperstraat en de overdekte staantribune werden tijdelijk omgevormd tot zittribune. Na de Europese campagne werden delen van deze tribunes toch terug tot staanplaatsen omgebouwd.
De hoofdtribune, die al van 1979 dateert, vertoonde ondertussen al heel wat gebreken, en werd uiteindelijk ook afgekeurd omdat ze niet meer voldeed aan de normen inzake brandveiligheid. Er werd wel een overgangsregeling toegestaan, maar het was duidelijk dat het al lang aanslepende stadiondossier in een stroomversnelling moest komen.
Op 24 oktober 2005 keurde de gemeenteraad het PPS-bestek over de renovatie van het gemeentelijk voetbalstadion goed. In een eerste procedure werd geen private partner weerhouden. Een tweede procedure werd opgestart. Met de komst van een nieuw bestuur en in afwachting van meer stabiliteit voor de club werd het dossier even stilgezet.
Onder impuls van de nieuwe voorzitter Dirk Verelst en burgemeester Marc Van de Vijver kwam er dan toch een doorbraak in de bouwplannen: op vrijdag 11 april 2008 werd in de collegezaal van het gemeentehuis in Beveren de overeenkomst in het kader van de publiek-private samenwerking (PPS) voor het gemeentelijk voetbalstadion officieel ondertekend door de drie betrokken partijen: gemeente Beveren, KSK Beveren en IPMMC Vastgoed uit Utrecht.
De sloopwerken werden in juni 2008 aangevat, en in een mum van tijd lag de tribune waarop zoveel successen gevierd werden tegen de vlakte. Op 27 oktober 2008 volgde een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van KSK Beveren. Onder grote belangstelling werd symbolisch de eerste steen van de nieuwe tribune gelegd. Tegen het einde van het seizoen 2008-2009 zou het nieuwe complex in gebruik moeten kunnen genomen worden.
Bron: http://www.kskbeveren.be
4. Foto's:






Eerste 5 foto's (c) http://www.freewebs.com/doingthe116/
5. Clubs:

Naam: Koninklijke Sportkring Beveren
Kleuren: Geel-Blauw
Oprichtingsdatum: 1935
Stamnummer: 2300
Palmares: Kampioen (2): 1979, 1984
Beker van België (2): 1978, 1983
Super Cup (1): 1984
Beker der Bekerwinnaars: 1 x Halve Finale 1979
6. Wegbeschrijving
Komende van Antwerpen
Op de Antwerpse ring rijdt u door de Kennedytunnel richting Gent. Daarna neemt u afrit 16 Beveren/Melsele/Kruibeke. Na de afrit slaat u rechtsaf en aan het eerst rondpunt neemt u de 2de afslag richting Melsele/Beveren.
Dan rijdt u alsmaar rechtdoor, door het centrum van Melsele tot u het centrum van Beveren bereikt. Ook daar blijft u rechtdoor rijden totdat u de Beverse markt en de eerstvolgende verkeerslichten hebt voorbij gereden.
Daarna slaat u de eerstvolgende straat schuin rechts af, tegenover het ziekenhuis. U bevindt zich nu in de Bijlstraat. Daarna volgt u de weg mee naar rechts en dan bent u in de Klapperstraat.
Komende van Gent
U neemt de E17 richting Antwerpen en aan afrit 15A Steendorp/Haasdonk verlaat u de snelweg. Aan de afrit slaat u linksaf richting Haasdonk.
Aan het eerstvolgende T-kruispunt slaat u rechtsaf richting Haasdonk centrum. Aan het volgende kruispunt volgt u links mee richting Beveren.
Daarna blijft u altijd deze baan volgen, over de spoorweg, totdat u aan de verkeerslichten van "Vijfstraten" bent. Daar steekt u schuin rechts over. U bent nu in de Bijlstraat. Deze straat volgt u mee naar links, en dan bent u in de Klapperstraat gearriveerd.
Komende van Brussel
Vanuit Brussel heeft u 2 mogelijkheden: ofwel neemt u de E19 Brussel-Antwerpen totdat u op de Antwerpse ring bent, en dan kunt u de wegbeschrijving "Komende van Antwerpen" volgen.
Ofwel neemt u de A12 Brussel-Boom-Antwerpen. In Willebroek neemt u de N16 Mechelen-Sint-Niklaas. Deze volgt u totdat u in Sint-Niklaas de E17 kunt oprijden richting Antwerpen. Vanaf hier kunt u de wegbeschrijving "Komende van Gent" volgen.
Ofwel neemt u de E40 richting Gent. En dan kunt u vanaf daar eveneens de wegbeschrijving "Komende van Gent" volgen.
Komende van Knokke
Indien u langs de N49/E34 Knokke-Antwerpen richting Beveren rijdt, neemt u afrit 9 Kallo-Centrum/Beveren/Melsele. Aan de afrit slaat u rechtsaf richting Melsele/Beveren.
Aan de eerstvolgende verkeerslichten slaat u rechtsaf. Dan volgt u deze baan tot aan het volgende kruispunt. Aan dit kruispunt rijdt u rechtdoor.
Daarna volgt u de baan alsmaar rechtdoor tot aan de volgende lichten. Ook hier gaat u weer rechtdoor. Aan het volgende kruispunt hebt u de Klapperstraat en het Freethielstadion bereikt.
Beveren krijgt groen licht voor nieuwe tribune
Het schepencollege van Beveren heeft beslist om een renteloze lening van 5 miljoen euro toe te kennen aan voetbalclub KSK Beveren. Met dat geld koopt de club het gebruiksrecht van een nieuwe tribune die een private partner zal bouwen op de Freethiel. De privé-investeerder zal zelf ook nog eens 3 miljoen euro op tafel leggen en krijgt daarvoor in ruil 8.000 vierkante meter aan commerciële ruimte onder de tribune.
De sloop van de oude tribune kan in principe starten in mei. Aansluitend kan de nieuwe tribune gebouwd worden. Gemeente en club hopen dat het nieuwe complex klaar zal zijn tegen oktober of november. Intussen loopt ook nog de reddingsoperatie om de club aan een nieuwe licentie te helpen. Hiervoor moet 600.000 euro ingezameld worden. (belga/gb)