De Bosuil [16.144->23.000/27.000 - R. Antwerp FC]

Huidige stadions met bouwkoorts.

Re: De Bosuil [16.144->23.000/27.000 - R. Antwerp FC]

Berichtdoor Zelanje » ma 19 jul 2021, 09:56

Tribune 4 is in gebruik genomen en T2 heeft nog een likje verf bij gekregen (dak).

https://royalantwerpfc.be/nieuws/fotoverslag-rafc-as-monaco
Afbeelding
Afbeelding

Afbeelding
Zelanje
 
Berichten: 230
Geregistreerd: do 27 jun 2019, 09:12

Re: De Bosuil [16.144->23.000/27.000 - R. Antwerp FC]

Berichtdoor jenske » vr 23 jul 2021, 08:52

T2 is prachtig met de likjes verf, nostalgie in een mooi kleurtje.
Alweer uitkijken naar de verplaatsing dit sezeion om de nieuwe T4 te bezichtigen.
Essevee!
jenske
 
Berichten: 560
Geregistreerd: do 24 apr 2008, 16:57

Re: De Bosuil [16.144->23.000/27.000 - R. Antwerp FC]

Berichtdoor Tommeke81 » vr 06 aug 2021, 12:44

Als men nu nog de camera's aan de kant van T2 zou zetten en zo tenminste T1, T3 en T4 in beeld brengt waar er supporters zitten zou dit nog mooier overkomen.
Helemaal niets tegen de legendarische T2 maar zo'n tribune zonder volk is spijtig genoeg wel een triestig aanblik.
Tommeke81
 
Berichten: 42
Geregistreerd: do 24 aug 2017, 13:46

Re: De Bosuil [16.144->23.000/27.000 - R. Antwerp FC]

Berichtdoor Zulte Waregem Sup » vr 06 aug 2021, 13:06

Een van de redenen waarom men dit niet doet, zijn die lelijke verlichting masten die er voorstaan...
Zulte Waregem Sup
 
Berichten: 593
Geregistreerd: za 05 apr 2008, 16:44

Re: De Bosuil [16.144->23.000/27.000 - R. Antwerp FC]

Berichtdoor NjitS » vr 27 aug 2021, 06:54

Artikel Het Nieuwsblad

Antwerp FC heeft een probleem. Tribune 4, het nieuwe pronkstuk in de renovatie van het Bosuilstadion, kan nog niet op volle capaciteit gebruikt worden. Niet Europees, tegen Omonio Nicosia, maar voorlopig ook niet in de competitie. De oorzaak? De nodige attesten zijn nog steeds niet in orde, klaarblijkelijk door eindeloos getalm en uitstel én volgens ingewijden ‘misplaatste arrogantie’ bij bouwheer Docora, dochteronderneming van Ghelamco. Een reconstructie.
“En vanaf januari beginnen we aan tribune 4”, zei voorzitter Paul Gheysens al in november 2017, bij de plechtige inhuldiging van hoofdtribune 1, onder toeziend oog van burgemeester De Wever. Het zou echter nog een jaar langer duren voor datzelfde duo op een gezamenlijke persconferentie niet alleen een nieuwe tribune 4 maar ineens een rondgemaakte voetbaltempel voor 23.000 fans aankondigde. Deadline: eind 2019, eerst tribune 4 voor de zomer, daarna “in twee of drie maanden na de competitie” ook de tribunes 2 en 3.

Te ambitieus? “Paul Gheysens werkt aan de snelheid van het licht”, glimlachte Bart De Wever. Maar dat licht wilde niet helemaal meewerken. Toen het stadion al grotendeels klaar had moeten zijn, waren in oktober 2019 met véél zwoegen en zweten nog maar pas de noodzakelijke startvergunningen in orde gebracht. Corona, voortdurend aangepaste plannen, politiek gekibbel en interne kwesties deden de rest: deadlines en ‘verwachte openingen’ werden telkens weer opgeschoven.

Tot eind vorig jaar: de club deelde mee dat na de nodige keuringen de tribune nu écht “op korte termijn” helemaal afgewerkt en klaar zou zijn. Enkele maanden later (voorjaar 2021) en nog steeds in volle coronacrisis werd zelfs al gestart met de abonnementenverkoop. De Antwerpfan is een trouwe fan: 96 procent (van de niet-business-fans) verlengde zijn abonnement.

Die fans kregen deze zomer goed nieuws. Eindelijk zouden de voetbalstadions, dankzij het Covid Safe Ticket, opnieuw massaal fans mogen ontvangen. De Europese thuismatch tegen Omonia Nicosia én de thuismatch tegen OH Leuven komende zondag kregen de primeur. “Terug een volle Bosuil”, bevestigde ook de club eind vorige week, waarna het driftig tickets voor de Europese wedstrijd tegen de Cyprioten begon te verkopen.

IJskoude douche

Enkele dagen later volgt een even ijskoude als vreemde douche. “RAFC kan tribune 4 niet op volle capaciteit benutten”, klonk het woensdagmorgen plots in een persmededeling. “Vermits het comité van Binnenlandse Zaken niet vroeger dan 2 september bijeen komt en pas dan definitieve toestemming kan verlenen aangaande de capaciteit van Tribune 4 en de nodige attesten… is de capaciteit van Tribune 4 tot nader orde beperkt tot 2.000 supporters… Antwerp had op een bomvolle Bosuil gerekend, maar daar is buiten onze wil anders over beslist.”

Samengevat: tribune 4 blijkt wel al maanden afgewerkt maar ondanks alle beloftes nog steeds niet helemaal goedgekeurd, waardoor er voorlopig slechts een fractie van het totaal aantal abonnees is toegestaan. En: dat was blijkbaar de schuld van een of ander ‘comité’ van Binnenlandse Zaken? Daar is men alvast niet onder de indruk (zie kader).

Is er dan misschien iets anders aan de hand? “Ghelamco is op zijn grenzen gestoten”, zucht een ingewijde. “Al van bij de start van dit project waren er problemen gesignaleerd, onder meer vanuit de brandweer. Maar oplossingen werden op de lange baan geschoven of niet adequaat aangepakt. Sommigen dachten dat ze het wel zouden kunnen ‘regelen’, maar zo werkt dat niet. En dan nu een andere ‘schuldige’ zoeken voor eigen falen? Misplaatste arrogantie, ja.”

Concreet zou er bijvoorbeeld nog steeds discussie bestaan over opmerkingen van de brandweer over te beperkte evacuatiemogelijkheden. Een echte verrassing moet dat toch ook niet geweest zijn. Al op 18 oktober 2019, bijna twee jaar geleden, was dat duidelijk, toen de originele vergunning werd uitgereikt. De NV Docora, de dochteronderneming van Ghelamco die het Bosuilstadion bouwt en beheert, kreeg toen van het Antwerps stadsbestuur weliswaar een vergunning, maar voor een nieuwe tribune 4 met plek voor… 948 toeschouwers in plaats van de beoogde 7.660.

De brandweer had (overigens pas in ‘tweede zit’) enkel een ‘voorwaardelijk gunstig advies’ willen geven, omdat onder meer de evacuatieplannen bij een brand of ramp zowel in als buiten het stadion onvoldoende bleken. Zo maakte de brandweer zich zorgen over te grote compartimenten, de breedte van ingangen en trappen en ‘ophoping van mensenmassa’s’ in en rond het stadion bij een noodsituatie. Hun oordeel: op de tribune konden op deze manier dan ook maar een kleine 1.000 plaatsen ingenomen worden, niet het bijna achtvoudige.

Arrogantie

“Geen probleem”, dacht men bij aanvrager en bouwheer Docora annex Ghelamco hardop. “Ondertussen kunnen we aan de bouw beginnen. En die ‘probleempjes’ lossen we in tussentijd wel op.” Helaas. Twee jaar verder blijkt nog niet alles opgelost. Noodzakelijke attesten ontbreken, de evacuatieplannen zijn nog steeds niet in orde. En alternatieve oplossingen, zoals een extra weg en dus evacuatiemogelijkheden doorheen de groene Bremweide, zijn nog steeds onbespreekbaar.

Ingewijden bevestigen: Ghelamco was al veel langer op de hoogte van de problemen, maar verloor te veel tijd met vruchteloos lobbywerk en talmde te lang met het zoeken naar echte oplossingen. Tot afgelopen dinsdagavond werd nog druk naar een uitweg gezocht. Zo zou er volgens verschillende bronnen zelfs nog een rechtstreeks (en volkomen vruchteloos) telefoontje van Paul Gheysens naar burgemeester De Wever en/of diens entourage zelf zijn gekomen om misschien alsnog een doorbraak te forceren…

Wie hier nu in de fout is gegaan? “Geen commentaar, daarvoor moet u bij de club zijn”, reageert Laury Gordenne, projectleider van het Bosuilstadion voor Docora annex Ghelamco. “Geen commentaar”, klinkt het ook bij Antwerp FC.

De club lijkt vooral slachtoffer. Want tot Ghelamco alle attesten eindelijk wél in handen heeft, zal er slechts een beperkt aantal fans op de blinkende tribune kunnen gaan zitten. En dat is bijzonder jammer voor de mooiste en meest imposante (sfeer)tribune van het land, voor de club en – vooral – al die duizenden fans die Antwerp alleen al tegen Omonio Nicosia zo hard nodig had.

Binnenlandse Zaken: ‘In 2020 werd al een aanvraag van Antwerp geweigerd’

Waar gaat het over? Als bij de bouw van een stadion veiligheidsproblemen opduiken, bijvoorbeeld na inspectie van brandweer en/of politie, dan moet de club annex bouwheer een alternatieve oplossing zoeken. Die ‘afwijking’ moet voorgelegd worden aan een Commissie van experten, die een advies opstellen voor de minister van Binnenlandse Zaken.

Docora annex Ghelamco vroeg verschillende afwijkingen op de veiligheidsvoorschriften, een eerste keer in juni 2020. Zes maanden en veel onderzoek later, in december 2020, kwam het oordeel van de experten: de aanvraag werd geweigerd “omdat het dossier, niettegenstaande herhaaldelijk aandringen, nog steeds niet alle noodzakelijke informatie bevatte”.

Een nieuwe aanvraag volgde op 31 mei van dit jaar. Nu waren blijkbaar twee adviezen nodig, omdat Antwerp niet alleen de gekende afwijking op de veiligheidsvoorschriften vroeg maar ook op de ‘basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing’. Binnenlandse Zaken bevestigt dat daarvoor twee commissies volgende week donderdag op 2 september samenkomen om een beslissing te nemen.

Een korte rekensom leert dat die beslissing er dus drie maanden na de aanvraag zal komen én meteen voor twee adviezen. Of bijna de helft van de termijn die nodig was voor het eerste negatieve advies in 2020.
BTID
NjitS
 
Berichten: 175
Geregistreerd: di 09 sep 2014, 10:50
Woonplaats: Everbeur

Re: De Bosuil [16.144->23.000/27.000 - R. Antwerp FC]

Berichtdoor PUSH » vr 27 aug 2021, 07:03

Onwaarschijnlijk verhaal ... Willen we wedden dat de nieuwe T2 en T3 er begin 2023 nog altijd niet staan? -wall-
PUSH
 
Berichten: 284
Geregistreerd: wo 23 aug 2017, 12:14

Re: De Bosuil [16.144->23.000/27.000 - R. Antwerp FC]

Berichtdoor Greenboy » vr 17 sep 2021, 14:14

T4 ook tegen Seraing maar open voor 2.000 man. -wall- -wall- -wall-
Greenboy
 
Berichten: 648
Geregistreerd: zo 18 mei 2008, 09:22

Vorige

Keer terug naar Verbouwingen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 2 gasten

cron