Nieuw stadion Thes Sport

Alle nieuwtjes over projecten voor nieuwe stadions in België horen hier thuis.

Nieuw stadion Thes Sport

Berichtdoor Stoemper » do 19 dec 2019, 09:05

Plannen voor voetbaltempel met zicht op Albertkanaal

Er bestaan - nog zeer embryonale - plannen om een nieuwe Limburgse profvoetbalclub in op te richten. Die wil op termijn in de hoogste klasse spelen. Tegelijk wordt gedacht aan een uniek, CO2-neutraal stadion met 10.000 zitjes en uitzicht op het Albertkanaal.

Het ambitieuze plan is de afgelopen weken al op lokaal en provinciaal niveau op tafel gekomen. Burgemeester Dirk De Vis van Ham: “Het is eigenlijk nog veel te vroeg om daar nu al details over bekend te maken, gewoon omdat er nog niks concreet is. Het klopt wel dat wij als gemeente benaderd zijn met de vraag of een stadionproject op ons grondgebied mogelijk is. Zoals de situatie er nu voor ligt, is dat niet het geval, maar als gemeente zijn we altijd bereid om op het vlak van ruimtelijke planning te kijken of er aanpassingen voor de bestemming van de gronden nodig zijn. Het project zoals het ons werd voorgesteld, is mooi op papier. Het zou zeker een meerwaarde voor de provincie Limburg kunnen zijn, maar het blijft de vraag of het financieel haalbaar is.” Burgemeester De Vis wil benadrukken dat de medewerking van Ham tot op dat organisatorische niveau beperkt blijft. “We steken als lokaal bestuur zelf geen eurocent gemeentelijk geld in een voetbalverhaal.”
Hoefijzerstadion
De initiatiefnemers hebben voor het stadion van de nieuwe club verschillende locaties op het oog in de kanaalzone van Ham, en bij uitbreiding die van Tessenderlo. In de plannen moet het Albertkanaal een prominente rol spelen qua beleving. De eerste concepttekening van het stadion toont een hoefijzervorm. Via de open zijde hebben de supporters zicht op het water waarmee de unieke locatie van de nieuwe voetbaltempel benadrukt wordt. Het idee is om een stadion van 10.000 zitjes te bouwen. Voetbalwedstrijden zijn uiteraard de belangrijkste activiteiten, maar zoals elke nieuwe voetbaltempel moet het meerdere doelen kunnen dienen. Een concert of een theatervoorstelling behoren ook tot de mogelijkheden.
Met de boot naar stadion
Het kanaalstadion wil ook pionier zijn op ecologisch vlak. Het moet een CO2-neutraal gebouw worden dat zijn eigen energie kan opwekken. Dat milieuvriendelijke idee zou eventueel al beginnen bij de bouw van het stadion: alle nodige bouwmaterialen kunnen per schip aangeleverd worden. Later zou het ook mogelijk zijn om met de boot naar het stadion te gaan of zouden business seathouders al varend kunnen genieten van een maaltijd.
Een van de drijvende krachten achter dit stadiondossier is sportconsultant Rudi Vandenput. De voormalige ceo van Lommel SK was in het verleden ook al betrokken bij het stadionproject van KV Mechelen. Hij probeert nu met een groep investeerders dit Limburgse verhaal van de grond te krijgen. Rond het stadion zou ook ruimte moeten komen voor kantoren, retail en woongelegenheden om het rendabel te maken. De bouwprijs voor een voetbalstadion bedraagt tussen de 2.500 en de 4.500 euro per zitje. In het beste geval is er voor dit project met 10.000 zitjes dus 25 miljoen euro nodig.
Thes Sport
Maar welke club gaat in dit nieuwe verhaal een rol spelen? Verschillende bronnen wijzen in de richting van KVV Thes Sport uit Tessenderlo, de ambitieuze club uit Eerste Amateur. “Ik ontken deze plannen niet, maar het is nog veel te voorbarig om hierover in detail te treden”, zegt voorzitter Wendy De Wit. “Momenteel gaat het onze club voor de wind, we zijn op korte tijd snel gegroeid. Maar we zitten ook al even aan ons plafond op de huidige locatie. Het is logisch dat je als bestuur naar oplossingen zoekt om als club te kunnen groeien in de toekomst. Daarvoor bewandelen we verschillende pistes, het plan voor dat open stadion aan het Albertkanaal is er slechts één van. Maar ook in Tessenderlo zijn nog opties mogelijk. Ik wil zeker niet op de feiten vooruitlopen, laat alles stap voor stap gebeuren. En het moet haalbaar blijven, zeker op financieel vlak. Dat wordt een hele uitdaging. Pas als alles meezit, kan dit een mooi verhaal worden.” Het is volgens verschillende bronnen niet zeker of dit het verhaal van één club moet worden. Mogelijk biedt een fusie of samenwerking tussen verschillende clubs uit de regio West-Limburg en de Kempen soelaas.


Bron: hbvl.be
Stoemper
 
Berichten: 237
Geregistreerd: vr 27 jun 2014, 15:37

Re: Nieuw stadion Thes Sport

Berichtdoor WimWint » do 19 dec 2019, 20:39

Avatar gebruiker
WimWint
 
Berichten: 149
Geregistreerd: di 24 jun 2014, 21:25
Woonplaats: Peer

Re: Nieuw stadion Thes Sport

Berichtdoor Chimaera » vr 20 dec 2019, 12:33

Leuk maar het verleden heeft me geleerd om met dergelijke ambitieuze plannen altijd de realiteitstoets af te wachten ;)
Chimaera
Beheerder
 
Berichten: 3680
Geregistreerd: wo 20 feb 2008, 23:38
Woonplaats: Brugge

Re: Nieuw stadion Thes Sport

Berichtdoor WimWint » za 21 dec 2019, 10:23

Stijn Meuris zegt vandaag in HBVL hetzelfde ;)
Afbeelding
Avatar gebruiker
WimWint
 
Berichten: 149
Geregistreerd: di 24 jun 2014, 21:25
Woonplaats: Peer

Re: Nieuw stadion Thes Sport

Berichtdoor bnvnrdt » ma 23 dec 2019, 10:46

Clubs krijgen amper de nodige vergunningen rond voor nieuwe stadions, maar hier zou er dan een stadion gebouwd worden waarvan ze eigenlijk nog niet weten welke club ze er in gaan laten spelen, of ze gaan er nog een nieuwe (fusie)club voor moeten oprichten... Weer een project dat bij de concepttekening gaat blijven.
Avatar gebruiker
bnvnrdt
 
Berichten: 59
Geregistreerd: ma 27 aug 2018, 08:42
Woonplaats: Kapelle-op-den-bos

Re: Nieuw stadion Thes Sport

Berichtdoor WimWint » do 03 dec 2020, 13:12

Het slaat op helemaal niks natuurlijk. Maar de administratieve molen draait alvast verder...
Afbeelding
Avatar gebruiker
WimWint
 
Berichten: 149
Geregistreerd: di 24 jun 2014, 21:25
Woonplaats: Peer

Re: Nieuw stadion Thes Sport

Berichtdoor Stoemper » ma 07 dec 2020, 10:49

Mooie maar weinig doordachte locatie om een voetbalstadion neer te poten. De nabijgelegen Staatsbaan (N141) is tussen de afrit 25 (Nike/Floralux) en het centrum van Oostham, nu al oververzadigd. En daar komen dan nog woningen en KMO bij. Nuts -doh-
Stoemper
 
Berichten: 237
Geregistreerd: vr 27 jun 2014, 15:37

Re: Nieuw stadion Thes Sport

Berichtdoor Westelfan » vr 11 dec 2020, 14:53

Stoemper schreef:Mooie maar weinig doordachte locatie om een voetbalstadion neer te poten. De nabijgelegen Staatsbaan (N141) is tussen de afrit 25 (Nike/Floralux) en het centrum van Oostham, nu al oververzadigd. En daar komen dan nog woningen en KMO bij. Nuts -doh-


Klopt inderdaad, het is best een drukke baan.

Maar zonder dat er een potentiële huurder gevonden wordt voor het stadion gaat de projectontwikkelaar dit project toch nooit rendabel kunnen maken? Dus ik zie het niet gebouwd worden. Wie zou trouwens een huurder kunnen zijn? Thes Sport toont geen ambitie om naar 1B te stijgen, dus heeft zeker geen nood aan een stadion van 10k plaatsen. Een fusieclub uit het niks maken gebeurt niet vaak en staat naar mijn weten helemaal niet direct in de stijgers ergens in de Zuiderkempen of Noord-Limburg.
En als men kijkt naar naburige clubs kijkt komt men uit Bij Westerlo of Lommel SK, al zie ik geen van beiden de verhuizing maken naar Ham. Onder Herman Wynants was er een dikke 10 jaar geleden sprake om Westerlo mogelijk te verplaatsen naar Grobbendonk, maar dat is helemaal stil gevallen. Maar met de huidige Turkse voorzitter in Westerlo lijken er toch wel centen in het Kuipje te worden geïnvesteerd, om zo Westel gewoon in Westerlo te houden. Dus dan komen we uit bij Lommel dat nu kapitaal krijgt van Manchester City, al zijn zij meer bezig met het ontwikkelen van jeugdspelers dan het uitbouwen van de Belgische club vermoed ik.
KVC Westerlo in hart en nieren.
Avatar gebruiker
Westelfan
 
Berichten: 303
Geregistreerd: za 14 jul 2012, 13:28

Re: Nieuw stadion Thes Sport

Berichtdoor Zelanje » wo 16 dec 2020, 11:02

Westelfan schreef:Thes Sport toont geen ambitie om naar 1B te stijgen, dus heeft zeker geen nood aan een stadion van 10k plaatsen.


Afwachten of de versoepelde licentievoorwaarden voor 1B voor de Amateurclubs, waarvan momenteel sprake, er door zullen komen en wat de houding van Thes Sport dan zal zijn.
Zelanje
 
Berichten: 222
Geregistreerd: do 27 jun 2019, 09:12


Keer terug naar Nieuwe Stadions

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten